2008. december 4., csütörtök

A leggyakrabban felmerülő költségelszámolási problémák

Mit is kell tudni a költségelszámolásról, Kiknél és mikor jelenthet ez problémát, Mi a helyes magatartás? Általánosságban nézzük néhány esetet. Sajnos ezekkel a problémák valamelyikével a legtöbb cég esetében találkozunk.

Hozzáteszem, ezekben az esetekben azonban meg kell érteni a cégvezetőket is, mert a jelenlegi adókörnyezetben egy vállalkozást életben tartani igazi kihívás és a befizetett adóforintok is kútba dobott pénznek tűnnek - azonban mi semmiféleképpen nem javasoljuk az ilyen módon történő adócsökkentést.

Sokan válnak "kényszervállalkozóvá" illetve kezdenek vállalkozásba, hogy megvalósítsák álmaikat. Ők kiemelten veszélyben vannak, mert a legtöbb esetben tőke és tapasztalathiány is fennáll a részükről. A tőkehiánnyal az a probléma, hogy a könyvelőn spórol a cégtulajdonos és az adófizetési kötelezettséget is szeretné 0-ra redukálni, tehát a lehető legtöbb költséget próbálja elszámolni, olyanokat is amelyek nem a vállalkozás keretében, érdekében merültek föl. Ilyenek a személyes, magáncélú kiadások, ismerősök és családtagok által "gyűjtött" számlák. A tapasztalathiány jellemzője, hogy megfelelő nyilvántartások, dokumentálás nélkül vagy számla hiányában próbálnak elszámolni költségeket a vállalkozók.

Régebb óta működő, költséget elszámoló (nem EVA-s) vállalkozásoknál a költségelszámolás esetén már a "vásárolt" vagy fiktív* számlák is megjelennek, amelyek nem tartalmaznak valós gazdasági eseményt, tehát "adócsökkentés" a célzatuk. Ezen vállalkozások esetében is meghatározó, a költségek lekönyvelésével kapcsolatosan, hogy a cégvezető időhiánya miatt itt is nagyon sok esetben hiányzik a költségek kötelező dokumentációja. Például: utazási költségek - kiküldetés nélküli elszámolása; benzinköltség - útnyilvántartás, cégautóadó fizetés nélküli elszámolása.

Nagyobb, sok munkavállalót foglalkoztató cégek esetén jelent problémát az adómentes juttatások és természetbeni juttatások elszámolása. Amennyiben ezen cégek esetében külön jogi és könyvelési osztály is működik a költségek megfelelő elszámolása jó arányt mutat.
Figyelem! Azt azért érdemes tudni minden vállalkozásnak ahol több munkavállaló van, hogy bizonyos juttatásokat, csak úgy lehet adómentesen nyújtani, ha azt a vállalat minden dolgozója megkapja vagy nyilatkozik arról, hogy nem kívánja igénybe venni. Ilyen például a bkv bérlet.

Szinte minden revizor tudja, hogy ingatlanon végzett felújítás, átalakítás költségét ugyan költségként el lehet számolni (TAO, iparűzési adó csökkentő tétel), de a felújítás ÁFA-ját csak akkor lehet levonni ÁFA fizetési kötelezettségünkből, ha az ingatlan a tulajdoni lapon "iroda" megjelölésű.

Milyen problémákat eredményezhet egy adóellenőrzés esetén:
Amennyiben cégünk könyvelésében nem az irodával kapcsolatosan felmerült költséget tűntetünk fel és az adórevízió ezt észreveszi, abban az esetben nem fogadja el költségként. Például, ha egy ágyat elszámolt a cég, de az nem kapcsolódik a cég közvetlen működéséhez akkor az ágy áfa-ját amit levontunk a fizetendő áfa-ból ÁFA hiánynak állapítja meg és a nyereséget is növeli, tehát TAO (társasági adó) hiányunk is keletkezik a szokásos 50%-os adóbírsággal és késedelmi pótlékkal növelve.
Más esetben mondhatja a hivatal, hogy a cég munkavállalójának (cégvezetőnek) az érdekeit szolgálja a vásárolt termék/szolgáltatás így természetbeni juttatásként veszi figyelembe, aminek szintén adóhiány a kimenetele.
Ha valaki sok illetve nagy értékben számolt el privát szükségletet kielégítő javakat (gépek, berendezések, utazás, egyéb szolgáltatás) akkor az adóhiányon kívül akár egy vagyonosodási vizsgálat is lehet a vége, melynek kiadási oldala ezen tételekkel gyarapodhat.

* A fiktív számlák – amennyiben bebizonyosodik, hogy nincs valóságtartalmuk – büntetőfeljelentést is vonhatnak maguk után.

Egy érdekes statisztikai felmérés az adómorállal kapcsolatosan melyet a Publicus Intézet készített: Adómegkerülés és őszinteség - a magyar lakosság az adózásról

Nincsenek megjegyzések: