2009. január 6., kedd

Hogyan végezhet Magyarországon tevékenységet Offshore társaság?

Amennyiben birtokolunk egy offshore céget és magyarországon szeretnénk cégünkkel tevékenykedni erre több lehetőségünk is van, ellenben ne feltétlezzük, hogy adófizetési kötelezettségünk alól kibújhatunk!
Hogyan is kell elképzelni a sokak által oly "misztikusan" kezelt és "reklámozott" offshore lehetőséget. Az offshore cég nem egy különlegesség, mindösszesen egy külföldi (külföldön bejegyzett) gazdasági társaság, amely jelen esetben Magyarországon szeretne munkát végezni, terméket értékesíteni, szolgáltatást nyújtani. Ez azt jelenti, hogy teljesen ugyanaz a szabályozás vonatkozik rá mint bármely külföldi gazdasági társaságra.
Figyelem!!! Magyarországi gazdasági tevékenység végzésére a magyarországi jogi szabályozás vonatkozik!!!
Klasszikus formája a magyarországi munkavégzésnek, hogy a külföldi társaság magyarországi társaságot alapít vagy vásárol és azon keresztül végzi a munkát.
Másik lehetőség, hogy maga az offshore társaság bejelentkezik a magyar adóhatósághoz és így adóalanyként végez munkát. Ahhoz, hogy magyarországon külföldi cég gazdasági tevékenységet végezhessen szinte kivétel nélkül be kell jelentkezni a magyar adóhatósághoz!
Amennyiben magyarországon külföldi társaság, offshore társaság gazdasági tevékenységet folytat akkor a magyarországi jogszabályok, adózási szabályok vonatkoznak rá. Ennek megfelelően adóbevallási és fizetési kötelezettsége keletkezik és mivel Magyarországon önadózás van, így az adót a cégnek (vezetőjének, meghatalmazottjának, megbízottjának...) kell bevallania, és ezért is mint a többi magyarországi cégre vonatkoznak rá a magyarországi szabályok!
Mivel senki nem hívja fel az offshore cég tulajdonosok figyelmét, erről nem jelennek meg tájékoztatók, állásfoglalások sem az interneten sem az írott sajtóban, ezért a legtöbb esetben az cégvezető nem szádékos mulasztásából, de akár adócsalást is elkövethet, ha magyarországi termékértékesítésből vagy szolgáltatás nyújtásból származó bevételről ÁFA-mentesen állít ki számlát, tevékenységének eredményét nem vallja be az abból következő adóbevallási, adófizetési kötelezettségét nem teljesíti. Teszi mindezt azért mert az interneten megjelenő illetve szóban adott számos "offshoretanács" szerint az offshore cégnek nincsen könyvvezetési kötelezettsége?! Mivel eredeti származási országában átalány adózás van. És ez jelenti a tévedés alapját. Az offshore cégnek azért nincs származási országában további adófizetési kötelezettsége, mivel az offshore cég saját országában nem végez tevékenységet (ezért hívják offshore cégnek) tehát az offshore cégnek abban az országban keletkezik további adófizetési kötelezettsége ahol ténylegesen végzi adókötes tevékenységét. Amennyiben a teljesítés helye nem Magyarországon lenne, abban az esetben jogsult lehetne ÁFA mentes számlát kiállítani egy magyaroszági Vevő részére, figyelembe véve a teljesítés helye szerinti ország adózási és jogi szabályait. Tehát számla kiállítás tekintetében meghatározó a teljesítés helye. Ezzel nem állítjuk azt, hogy külföldi cég nem állíthat ki ÁFA mentes számlát illetve kötelezően be kell jelentkezni a magyar adóhatósághoz, ugyanis több szolgáltatás nyújtásának teljesítési helye a valóságban is lehet külföld. Tehát egy ilyen jogügyletben mind a számla kiállító illetve befogadó különös odafigyelése kívánatos, felelőssége akár megállapítható, ezért kifejezetten javasoljuk adózásban jártas ügyvéd, könyvvizsgáló jogügylet előtti tanácsainak kikérését!

Az előbbiekből is kifejezetten látszik, hogy aki árbevételét nem akarja bevallani az nem offshore céget fog alapítani, hanem számlát nem fog adni, tehát az adóelkerülés nem íly módon fog történni.

Ezenkívül felhívjuk a figyelmet arra, ha az offshore cégből magánszemlyként kiveszünk osztalékot az Magyarországon külföldről származó jövedelemnek minősül, utána adóznunk kell. Bár erre 2009. június végéig egy érdekes adókedvezmény vonatkozik, igénybevétele előtt elemzését ajánljuk. Offshore kedvezményNincsenek megjegyzések: