2014. október 30., csütörtök

UNIÓS - közösségi - ÁFA mentes értékesítés feltételei - AZ ÁFA MEGMARADÁS TÖRVÉNYE

Fontos információ, mert a mai napig folyamatosan problémát jelent a közösségen belüli ÁFA mentes értékesítés gazdasági eseményének az alátámasztása, amely egy adóhatósági ellenőrzésnél azt a problémát eredményezi, hogy az adóhatóság belföldi azaz ÁFA-s értékesítésnek minősítheti a gazdasági eseményt!
Mivel "ismétlés a tudás anyja" ezért összeszedtük újból, hogy az adóhivatal milyen dokumentumok meglétét írja elő (legalábbis iránymutatásában javasolja) az UNIÓS közösségen belüli ÁFA mentes termékértékesítéshez:
- CMR fuvarlevél
- partner nemzetközi adószámának leellenőrzésének igazolása (VIES)
- nyilatkozat a partnertől, hogy a tranzakciót beteszi az ő ÁFA és nemzetközi összesítő bevallásába és a székhelyére, telephelyére megérkezett a termék
- nyilatkozat lehetőleg harmadik független féltől (pl.: fuvarozó), de legalább a partnertől, hogy a szóban forgó termék beraktározásra került a külföldi raktárba (ha nem speciális értékesítésről beszélünk)
- bekérni a külföldi cégtől a cégkivonatát
- a cégkivonat lekérésére nekünk is van lehetőségünk erről az oldalról, így megtudhatjuk valóban ott és olyan adatokkal, képviselővel működik a cég, ahogy nekünk előadta
- meg kell győződni arról, hogy a cégnek van akkora telephelye, hogy a vásárolt termék beraktározható, természetesen áru fajtájától függően (pl.: fuvarozó cég segítsége, fénykép stb...)

Az előzőekben szereplő lista néhány pontja irreális lehet, de ezekkel lehet biztosan igazolni a termék leszállítását az adóhatósági tapasztalat alapján. Amennyiben a másik fél is ellenőrizhetően szerepelteti a tranzakciót a könyvelésében akkor nagy valószínűséggel egyébként sem lesz probléma, de kérdés ezt hogyan tudjuk teljes bizonyossággal.

És persze ne felejtsük el a számán feltüntetni a partner nemzetközi adószámát és ráírni, hogy EU-n belüli értékesítés.

Van lehetőség a partner nemzetközi adószámának adóhivatal általi megerősítésére is, de az sem minősül hatósági igazolásnak. Lényegét tekintve így van egy igazolt időpontunk, mikor kérdeztük le a másik fél közösségi adószámát és ezt az adóhivatal tudomására is hoztuk. Ezt lehet kérni levélben, telefonon, faxon és e-mailben. A mai napi elérhetőségek telefonszám: 06-40-20-21-22, fax szám: 06-1-428-5424, postacím: NAV 1373 Budapest, Pf.: 561. , e-mail cím: clo@nav.gov.hu 

Amit fel kell tüntetnünk levelünkben: 1, Vállalkozásunk neve, címe, képviselője, közösségi adószáma 2, A megerősíttetni kívánt közösségi adószám, illetve ha szeretnénk akkor az adózó pontos nevét és címét 3, levél és fax esetén pedig alá kell írni és dátumozni. Nagyon nagy válaszra ne számítsunk, mert az adóhivatali válaszlevélben nagyjából ennyi fog állni: "pontos" vagy "pontatlan" és ennek a megválaszolására 8 napja van az adóhivatalnak.

KIK MULASZTJÁK EL EZEN DOKUMENTUMOK ELLENŐRZÉSÉT, BESZERZÉSÉT? -irodánk tapasztalata
Nagyvállalatok saját könyvelőkkel - ki gondolná, hogy a saját könyvelőkkel rendelkező nagyvállalatok is gyakran elmulasztják az igazolások bekérését adószámok ellenőrzését.
Kisvállalkozások akik effektíve termékkereskedelmet folytatnak - sajnos egy vállalkozás vezetőjének a munkája nem áll meg ott, hogy beszerzi az árut és talál rá bármilyen formában vevőt, kifizeti a munkásokat, elviszi az anyagokat a könyvelőnek és befizeti az adót. Megfelelően dokumentálni kell. Ha pedig erre nincs kapacitása akkor meg kell bízni a cég egy munkavállalóját vagy felvenni rá valakit, hogy intézze a dokumentációt.

Napi szinten tapasztaljuk, hogy megdöbben egy Megbízónk külföldi vevője, miért kérjük ezeket az igazolásokat, mivel más nagyvállalat nem jelezte szüksége lenne erre vagy gondja lenne a közösségi adószámával. Igen sokszor ezt nem könnyű lekommunikálni a másik féllel, de ha szeretnénk vállalkozásunkat egy adóellenőrzés során biztonságban tudni akkor tegyünk érte, hogy minden rendben legyen. Nagyon jól tudjuk, amíg nincs adóellenőrzés addig nincs gond.

ÁFA MEGMARADÁS TÖRVÉNYE - az áfa nem tűnik el csak máshol fizetik meg! Honnan tudjuk, hogy a másik féllel nincs gond ha nem bizonyosodunk meg róla?
ÁFA megmaradás törvénye :)
Eladunk egy terméket külföldi partnerünknek aki bemondása alapján cégnevére és nemzetközi adószámára kiállítjuk a számlát. De honnan tudjuk, hogy valóban létezik-e a cég vagy vállalkozás? Csak úgy ha leellenőrizzük a nyilvántartásban, és csak ebben az esetben adhatunk el ÁFA mentesen a részére. Mert ugye olyan elvileg nincs, hogy ÁFA fizetés nélkül cserél gazdát az áru, csak legfeljebb máshol fizetik azt meg, egész pontosan a beszerző a saját országában. Amennyiben ez nem történik meg úgy az adóhatóság akár belföldinek minősítheti értékesítésünket és ÁFA hiányt állapíthat meg nálunk, amit mi persze továbbháríthatunk a külföldi partnerre, ha egyáltalán létezik, megtaláljuk és hajlandó megfizetni. És akkor még nem beszéltünk az ÁFA összege alapján kiszabandó minimum 50%-os adóbírságról + késedelmi pótlékról.

AZ ADÓHIVATAL A VIES ELTÉRÉS ALAPJÁN KÖNNYEN ÉSZREVEHETI A PROBLÉMÁT
A közösségen belüli beszerzésünkről és értékesítésünkről külön értesül az adóhatóság és a partner adóhatósága is!
Idén az a tapasztalatunk, hogy egyre több ellenőrzés indul VIES eltérés alapján, azaz, hogy a partnerünk (vevő) nem szerepelteti a beszerzését a nemzetközi bevallásában vagy a magyar társaság (vevőként) nem szerepelteti a vásárlást a nemzetközi adóbevallásában. Ezen bevallásokban pontosan meg kell jelölni a vevő illetve az eladó nemzetközi adószámát is és így érnek össze az ilyen irányú adóellenőrzések.
Weboldalunkon bővebben olvashat a VIES eltérés alapján induló ellenőrzésekről.

Kérdésével, problémájával vagy adóellenőrzés során történő képviselettel forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken.


Nincsenek megjegyzések: