2015. június 24., szerda

Miért válthat ki vagyonosodási vizsgálatot a Stabilitási Megtakarítási Számla - Az SMSZ számla 2015.07.01-i változása és aktualitásai

KIVÁLTHAT-E VAGYONOSODÁSI VIZSGÁLATOT STABILITÁSI MEGTAKARÍTÁSI SZÁMLA MEGNYITÁSA? - Érdemes lehet felkészülni

Önmagában véve egy Stabilitási Megtakarítási Számla megnyitása nem válthat ki vagyonosodási vizsgálatot, mivel az adóhatóság ezen számlára utalt összegekről nem szerez tudomást. Egyébként ha tudomást szerezne róla, akkor sem tudna vele mit csinálni, kivétel ha bizonyítaná az összeg pontos eredetét.
Az adóhivatal arról sem szerez tudomást, hogy mikor és milyen összegben veszünk fel pénzt az SMSZ számláról, mivel az adót a bank fogja levonni.

Ellenben pont ez az oka annak, amiért érdemes felkészülni egy esetleges vagyonosodási vizsgálatra!

Ugyanis ha ebből a pénzből vásárolunk például nagyobb értékű ingatlant vagy gépjárművet, akkor nem fogja látni a NAV milyen pénzből volt rá lehetőségünk és nagy eséllyel rendelhet el nálunk vagyonosodási vizsgálatot. Viszont ebben az esetben a korábbi időszakokat is meg fogja vizsgálni - lefolytat egy teljeskörű vizsgálatot - és amennyiben ott bármilyen problémát talál az SMSZ számla nem fog rá mentséget jelenteni és mivel már van vagyonunk, ezért azt végre tudja hajtani rajtunk. És erre az ajándékozás nem nyújt megoldást (mivel kötelezheti a megajándékozottat az ajándék visszafizetésére az ajándék erejéig) a vagyon céltalan elidegenítése pedig felvetheti a vagyonkimentés veszélyét.

Ezért mindenkinek javasoljuk, ha bármilyen probléma veszélye fennállhat (cégtulajdonlás, bankszámlaproblémák, paypal, nagyértékű vásárlások, tagi kölcsön stb...), akkor mindenféleképpen készüljünk fel akár az SMSZ számla megnyitása előtt egy esetleges vagyonosodási vizsgálatra. Ennek keretében adóellenőri szemmel eljárva átnézzük Ügyfelünk és családtagjai vagyoni helyzetét az esetleges problémák feltárása végett.

Vagyonosodási vizsgálatra történő felkészüléshez illetve SMSZ számlával kapcsolatos kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken.

Az Stabilitási Megtakarítási Számlával kapcsolatosan bővebben olvashat weboldalunkon: Dr. Vilmányi Adószakértő Iroda "Az adóellenőrzések szakértője"

SZINTE MINDENKINEK JOBBAN TETSZIK AZ ÚJ SMSZ ADÓZÁSA

Összességében véve sokkal kedvezőbb lett az SMSZ számlán elhelyezett összegek adózása, ugyanis belátható időn belül reális adófizetési kötelezettséggel juthatunk vagyonunkhoz, élvezhetjük hasznait. Ügyfeleinkkel folytatott konzultációk esetén mindössze egyetlen egy esetben ítélte meg egy Ügyfelünk magára nézve a régi szabályozást kedvezőbbnek. Ebben az esetben 2015. június 30-ig cselekedni kell.

A törvénymódosítás értelmében a Stabilitási Megtakarítási Számlán elhelyezett összeg 1 éven belüli felvétele (átvezetése) esetén 20%-os adóteherrel kell számolni, míg 1 éven túl 10%-os adóteher mellett azonnal hozzájutunk a pénzünkhöz. Az 5 éven túli adómentes hozzáférés megszűnése ellenére, ha kikalkuláljuk (feltehetőleg) mennyivel több hozamot érhetünk el, ebből a szempontból is kedvezőbb lett a szabályozás. Illetve így az állam hamarabb és biztosan adóbevételhez jut.

ÜGYFELEINK VÉLEMÉNYE AZ SMSZ SZÁMLÁVAL ÉS MÓDOSÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOSAN - szemléltetés

"1 év és 1 napot követően reális adómértékkel hozzájutok a pénzemhez"
"Amennyiben 1 éven belül lenne szükségem a pénzre, akkor is kedvezőbb adómértékkel tudom felvenni"
"Már 1 év után legális jövedelemből vásárolhatok ingatlant, gépjárművet, finanszírozhatom a céges fejlesztést"
" Nem kell külföldre utaznom bizonyos banki ügyek intézéséhez"
" A pénzem testközelbe kerül"
"1 évig szerintem nem lesz probléma az országban, legfeljebb addig nem fektetem be a pénzem"
"Egyébként is untam, hogy külföldön csak fogyott a pénz vagy alig gyarapodott"
"Egyébként is új bankot kellett volna keresnem, mert kiadták az útilaput"

ÖSSZEHASONLÍTÁS - a jelenlegi adókulccsal (16% SZJA)

Új szabályozás adómértéke 2015.07.01-2016.07.01-ig:
0-1 éven belül 20%
1 éven túl 10%

Régi szabályozás adómértéke
0-1 éven belül 32%
1-2 év között 32%
2-3 év között 32%
3-4 év között 16%
4-5 év között 8%
   5. év után 0%

Nincsenek megjegyzések: