2015. november 19., csütörtök

Stabilitási Megtakarítási Számla – ne halogassuk amit úgyis meg akarunk lépni!

Amennyiben Stabilitási Megtakarítási Számla nyitásán gondolkozunk és hazahoznánk a külföldön elhelyezett összegeket, akkor érdemes minél hamarabb cselekedni, mert az évből már másfél hónapunk sincs hátra. Annak a függvényében pedig, hogy ki, mekkora összeget, melyik banknál szeretne itthon elhelyezni változhat a tranzakciók lebonyolítási ideje.

A pénz elrendezésének idejébe bele kell számítani a bankok különböző compliance elbírálásának idejét ami a pár naptól akár a több hétig is terjedhet, az esetleges külföldi portfólió realizálásának idejét, illetve az átutalás idejét is (amelyben a külföldi pénzintézetek tekintetében lehet eltérés), ezenkívül a külföldi bankszámla lezárásának idejét.

Ugyan a leggyakoribb esetekben és az általuk javasolt megoldással akár 1 hét alatt is a végére lehet jutni a pénz hazahozatalának, de lehet olyan eset, hogy az 1 hónap is kevésnek bizonyul a folyamat teljes rendezéséhez.

Javasoljuk hogy érdemes legalább egy SMSZ tanácsadásra eljönni hozzánk, mert sajnos sokszor tévesen értelmezik az ügyfelek a jogszabályi rendelkezéseket és lehet, hogy bizonyos esetekben nem nyújt jó megoldást az SMSZ számla. Természetesen amennyiben úgy dönt a teljes konstrukció megvalósításában segítséget nyújtunk.

Az idei év vége a banki információcsere miatt (MCAA – Multilateral Competent Authority Agreement, amelyet 2015. október 29-ig már 74 ország aláírt) is fontos lehet, mivel bizonyos országokban lévő bankszámlák esetében érdemes 2015. év végéig a számlát megszüntetni, hogy a külföldi pénzintézetek ne adjanak esetlegesen a későbbiekben információt a számláról.

További fontos határidő a Stabilitási Megtakarítási Számla nyitás esetén 2016. június 30. amely időpontig lehet 1 éven belül 20%-os adómértékkel illetve 1 évet követően 10%-os adómértékkel felvenni a hazahozott illetve SMSZ számlán elhelyezett megtakarításainkat. Ez azért kiemelten fontos dátum, mert az SMSZ számlák népszegűségét a belátható időn belül felvehető pénzösszeg és elfogadható adómérték hozta meg. Érdemes gyorsan cselekedni még azért is, nehogy esetleg egy gyors jogszabály módosítással ezen az adómértéken változtassanak.

Összességébe véve megállapítható, hogy biztonságunk érdekében érdemes idén megtakarításaink sorsát rendezni. További információk az SMSZ számlával kapcsolatosan.

A külföldi pénzek hazahozatalának idejét befolyásoló tényezők: 
  • itthoni bank kiválasztása
  • compliance számlanyitás elbírálásának folyamata
  • külföldi portfólió realizálási ideje
  • külföldi átutalás ideje
  • külföldi bankszámla bezárásának ideje

Időpontok SMSZ számla szempontjából: 
  • 2015.12.31. a banki információcsere megállapodás alapján egyes országok esetében érdemes lezárni eddig az időpontig a bankszámlát, hogy a későbbiekben (2017.01.01. után) ne szolgáltassanak esetlegesen adatot a bankszámláinkról
  • 2015.06.30. ezen időpont után megszűnik az 1 évet meghaladó 10%-os adófizetési kötelezettség lehetősége, amely miatt lett igazán sikertéma az SMSZ
  • kockázat lehet az SMSZ törvény adómértékeinek, egyéb feltételeinek esetleges módosítása

Nincsenek megjegyzések: