2014. augusztus 21., csütörtök


NAV forgalomszámlálás! – Vajon beválik a „BKV módszer”?

Nagyon sokáig a BKV ellenőrök csak az utazásunk során vagy utazásunk legvégén büntettek. Így BKV ellenőrökkel az autóbuszon vagy a METRO kijáratánál lehetett találkozni. A modernizáció folyamataként rájöttek, hogy érdemes már a felszálláskor ellenőrizni a jegyeket, tehát a Metro mozgólépcsőjére csak azok léphetnek, akik érvényes jeggyel vagy bérlettel rendelkeznek. Ennek az az előnye az utólagos ellenőrzéssel szemben, hogy nem kell behajtani az utólagosan kiszabott bírságot, amely sokszor behajthatatlan. Ezt a gyakorlatot később a MÁV is átvette, és csak érvényes jeggyel rendelkező utasok juthattak a peronokhoz.
A BKV legújabb intézkedése alapján az egyes járatokra csak az első ajtón lehet felszállni, hogy a jegyet, bérletet bemutatjuk a sofőrnek. Külföldön elég csak a Párizsi metróra gondolni, ahol automata kapuk engedik be az utasokat a metróba. Természetesen nincsenek kikerülhetetlen kapuk, vagy kijátszhatatlan kiskapuk, de jelentősen nőttek ezen eszközök alkalmazásával a bevételek. Akárcsak az online pénztárgépek alkalmazását követően, hiszen 12%-os az eddig mérhető kereskedelmi forgalomnövekedés.
Az online pénztárgépek bevezetéséig a NAV ellenőrzési módszerei a hagyományos BKV ellenőrzési módszerekhez hasonlítottak. Az online pénztárgépek bevezetése, és azok ellenőrzése kapcsán a NAV is modernizálta ellenőrzési módszereit. Ezt az adóellenőri jelenlétet általában forgalomszámlálásnak hívják. Az adóhivatal ellenőrei megjelennek a boltban, számolják a forgalmat, és közben nézik, hogy szabályosan használják-e az online pénztárgépet a bolt dolgozói.

Mi is a forgalomszámlálás NAV alkalmazása?

Eddig is alkalmazható ellenőrzési mód volt a forgalomszámlálás, de csak nagyon ritkán élt vele a NAV. Habár online pénztárgépek nélkül is volt módja az adatok összehasonlításának a pénztárgép adómemóriájának elkérésével és adatainak kielemzésével, de ez az összehasonlítás mérföldkövekkel egyszerűbbé vált az online kasszák esetében. Ahogy telik múlik az idő az online pénztárgépek bevezetése óta, annál több adat áll az adóhatóság rendelkezésére, hogy összehasonlítsa az adatokat. Így tapasztalatunk szerint egyre inkább figyeli az adóhatóság, ha adott szakmánál eltérnek az online pénztárgép használati szokások, s ha szokatlant és az átlagostól eltérőt talál, akkor valószínűleg nagyobb eséllyel számíthatnak ellenőrzésre a szűrőn fennakadt vállalkozás. Kijelenthetjük, hogy az adóhatóság által kedvelt és gyakran alkalmazott ellenőrzési módok sora bővült a forgalomszámlálással. Üzletek, boltok, éttermek, vendéglátó- és szórakoztató egységek mind-mind számíthatnak ezentúl a revizorok folyamatos jelenlétére egy-egy forgalomszámlálás típusú ellenőrzés kapcsán. Természetesen a nyugtaadási kötelezettsége ellenőrzése is megmarad a fedett és nyílt próbavásárlások alkalmazásával.

Mikor alkalmazza a NAV a forgalomszámlálást? Leggyakoribb kiváltó okok:

  • Ha ismeri ügyfeleit a vállalkozó, és könnyen felismerheti, hogy adóellenőrzés zajlik.
  • Az adóhivatal a pénztárgép forgalmi adatait elemzi és a nap végén gyakoribb adatok gyanút kelthetnek, ha ezt nem indokolja az üzlet profilja.
  • Adott üzlet forgalmi adatai eltérnek a hasonló profilú üzlet adataitól.
  • Az üzletnek kisebb a forgalma, mint a hasonló paraméterű társaié, túl alacsony a nyeresége vagy veszteséges.
  • Már előfordult az üzletben korábban nyugtaadási kötelezettség elmulasztása.
  • A vállalkozók pénztárgéphasználatának ösztönzésére.
A NAV beszámolója szerint a forgalomszámlálások napjain átlagosan mintegy 60 százalékkal több bevétel került a pénztárgépekbe, mint máskor. A legkirívóbb esetben azonban a számok 88 százalékos bevétel-eltitkolásra utaltak– tette hozzá.
Felmerül a kérdés, hogy a sikeresnek ítélt forgalomszámlálást ezentúl rutinszerűen fogja alkalmazni az adóhatóság?

Vajon milyen indokokat fog elfogadni az adóhatóság egy kiugró 80%-os forgalomnövekedésre? S vajon mennyire szolgáltat biztos alapot egy 1 napos forgalomszámlálásnál tapasztalt forgalomnövekedés egy becslési eljárásnál?

1 nap még kevésbé védhető, de ha már egy héten keresztül vagy több alkalommal számlálják a forgalmat, akkor már nehezebb megmagyarázni a hirtelen jött forgalomnövekedést. A helyzeten az sem segít, ha a tulajdonos/alkalmazott direkt próbálja meg csökkenteni a forgalmat. Pl: nem kínálja a legnépszerűbb termékeket, elfogynak a termékek, vagy például iskolai büfében a szünetbe megy el dohányozni, stb.

A forgalomszámlálásnál keletkezett adatokat biztos használni fogja a NAV a becslési eljárás során, és utólagosan, eltitkolt bevételt fog becsülni. Érdemes tehát már felkészülni a forgalomszámlálás típusú ellenőrzésre is. De ha a hírek hallatára észbe is kap a tulajdonos és elkezdi szorgalmasan használni az online pénztárgépet és beüt minden forintot, akkor is kaphat akár utólagos ellenőrzést is, a kiugró forgalomnövekedés miatt.

Valószínű azonban, hogy az adóhivatal más ellenőrzési módokat is fog alkalmazni az eltitkolt bevétel felderítésére és 90%-os valószínűséggel elrendeli az ÁFA bevallások utólagos ellenőrzését is.
NAV is beszámol közleményben, arról, hogy szokatlan módszerrel ellenőriztek. Külföldi érdekeltségű vállalkozás pékségeiben tartottak forgalomszámlálást a NAV fővárosi revizorai, akik a reggeli nyitástól a késő esti zárásig figyelték az eladások számát és értékét. Jelenlétük nem maradt hatástalan, a sütödék online pénztárgépei aznap négyszeres forgalmat jelentettek. A vállalkozással szemben utólagos adóellenőrzés indult. Nem véletlen, hogy pont pékséget választottak ki, ugyanis idén kiemelt figyelmet fordít az adóhivatal a pékségek ellenőrzésére. De a belvárosi külföldiek által kedvelt éttermek is folyamatosan számíthatnak ellenőrzésekre, amíg az adóhivatal úgy tapasztalja, hogy még van mit beütni a pénztárgépbe.

A nyugtaadás elmulasztása miatt szankcióként 1.000.000 Ft-ig terjedő bírság szabható ki és a második esettől már több napos üzletbezárásra is számíthat a vállalkozás.

Nincsenek megjegyzések: