2009. március 2., hétfő

Adózik-e az Offshore cég a tőzsdén realizált árfolyamnyeresége után?

Sok külföldi cég vásárol és ad el különböző értékpapírokat, részvényeket, kötvényeket a tőzsdén. Mindegyik cégnél felmerül a kérdés, hogy kell-e Magyarországon adót fizetnie?

Amennyiben magánszemélyként kereskedünk a tőzsdén az árfolyamnyereség után kell adóznunk a Személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében. Ebben az esetben az adót a brókercég, mint kifizető fogja levonni, de bevallásunkban szerepeltetni kell.Társaságokra nem vonatkozik az Szja törvény, ezért ők a Társasági adó törvény szerint adóznak a nyereségük után. A társasági adóról és osztalékadóról szóló törvénynek a külföldi vállalkozás lényegében véve abban az esetben alanya, ha belföldi telephelyen végez vállalkozási tevékenységet. Azaz akkor kell társasági adót fizetnie a külföldi társaságnak ha magyarországi telephellyel rendelkezik. A törvény alapján viszont nem minősül telephelynek a független képviselő (bizományos és ide tartozik a bróker is) útján kifejtett tevékenység, amennyiben a személyes szokásos üzleti tevékenysége keretében jár el.

Eszerint tehát megállapítható, hogy amennyiben offshore cég (külföldi cég) egyéb vállalkozási tevékenységet Magyarországon nem végez, a tőzsdén bróker segítségével létrejött ügyletei után nem áll fenn adófizetési kötelezettsége.Nincsenek megjegyzések: