2009. szeptember 21., hétfő

Adóamnesztia 2009 - Börtönbe kerülhet aki nem adózza le 10 %-al az offshore adóparadicsomban befektetett jövedelmét?

A Magyar Televizió (MTV) híradójában elhangzottak szerint (bejátszás 4’50’’ – 7’00’’ percig szól az „adóamnesztiáról”):
„Már csak év végéig lehet büntetlenül hazahozni a külföldre vitt jövedelmeket, addig él az adóamnesztia amivel csupán 10 %-ot kell fizetni.”
„Az adóamnesztia év végéig él utána aki lebukik akár börtönbüntetést is kaphat.”

Az hogy büntetlenül lehet hazahozni illetve, hogy akár börtön is járhat azért, mert valaki adóparadicsomban tartja és kamatoztatja a pénzét, önmagában enyhén szólva is óriási túlzás.
Ilyen jogszabály nincs és nem is valószinű, hogy lesz ugyanis komoly jogi aggályokat vetne fel. Börtönbüntetést büntetőügyben lehet kapni, jelen esetben leginkább az adócsalás tényét kellene bizonyítani.
És vegyünk figyelembe egyéb tényezőket is:
- semmilyen jogi korlátja nincs alacsony adókulcsú (offshore adóparadicsomban) akár céget alapítani, akár bankszámlát nyitni,
- nagyon sokan nem az adóhatóság elől akarják jövedelmeiket elbújtatni. Emlékezzünk vissza a válság kiteljesedett időszakára amikor olyan hirek terjengtek, hogy csődbe mennek a bankok, a híradó elmondása szerint is csak ezen okból kifolyólag legalább 120 milliárd forint értékű olyan vagyont vittek külföldre amely már bankszámlán volt. Sokan pedig egyéb számos gazdasági érdek miatt fektetik be külföldön vagyonukat.

De miért adóamnesztia, ha egyébként is sokfajta jogcímen haza lehet hozni a külföldön levő pénzeket. Ugyan ettől még nem lenne amnesztia, de sokkal kedvezőbb százalékú (10%) adó megfizetésével lehet hazahozni a kivitt pénzt. Amiért igazából amnesztiának lehet hívni, mert az adóhivatal ezen összeg eredetét (itt nem a hazahozott pénzről, hanem a kintre utalt vagy befizetett pénz eredetét) egy vagyonosodási vizsgálat (személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás ellenőrzés) során nem fogja megkérdezni. A kérdés, hogy az adóhivatal tudomására juthat-e a külföldi számla (céges vagy magán), illetve annak gyarapodása.

És, hogy valójában kinek is éri meg hazahozni a jövedelmet?
Aki a saját nevére adóellenőrzéstől nem félve szeretne vásárolni, vagy hazai bankban szeretné tudni a jövedelmét.
Aki több mint 5 éve (elévülés szempontjából inkább 6 év) nyitott bankszámlát külföldön, illetve arra azóta nem fizetett be pénzt az biztos nem fogja még leadózni eddigi megtakaritásait.

És nézzük végül is az „adóamnesztiát” amiről csak annyi szerepel a hírekben:

10 %
Nagyvonalakban a teljes részletesség igénye nélkül alacsony adókulcsú államban (általánosságban offshore adóparadicsomok) székhellyel rendelkező szervezet (megszüntetése, részesedésének eladása, osztalék kifizetése…) utáni jövedelem adózik 10 %-al abban az esetben, ha a jövedelem 2009. december 31-ig kerül megszerzésre és az így megszerzett jövedelem legalább 50%-nak megfelelő összeget, a megszerzést követő 30 napon belül állampapírba fekteti be. Egy (természetesen kikerülhető) csavart azért sikerült még beilleszteni: OECD-vel együtt nem működő államból hazahozott jövedelemre a kedvezmény nem vonatkozik. És ami természetes, hogy bűncselekményből származó jövedelemre sem.

Nem kell a hazahozott jövedelm felét állampapírba fektetni, a módosítást a Magyar Közlöny 2009. évi 161. száma tartalmazza.

Ez az "adóamnesztia" előreláthatólag még a sajtóvisszhang ellenére sem biztos, hogy beváltja a hozzáfűzött reményeket. Sok kérdés merül fel mind a bevallással, a megőrzendő dokumentumokkal, stb... kapcsolatban és az apeh honlapján ezidáig semmilyen információ, tájékoztató, összefoglaló nem szerepel az "adóamnesztia" pontos alkalmazásáról.
A pénzek hazaáramlásának korlátja lesz az is, ha valaki csak a befektetésének egy részét szeretné hazahozni, mivel ha könnyedén osztalékként hozza haza a pénzt, akkor máris az adóhatóság látószögébe került cége. Természetesen mindenre van megoldási lehetőség, ha a tulajdonosok időben felkészülnek és nem az óra utolsó percében kezdenek el kapkodni és kezdik el intézni vagyonuk hazahozatalát.

Amennyiben bővebb a saját ügyükre kiterjedő tanácsadásra, megoldásra van szükségük forduljanak hozzánk elérhetőségeinken:
http://www.drvilmanyi.hu/ikreator/drv/cms_pub/c_5-hu/kapcsolat.html
telefon: 06-1-312-2222

Nincsenek megjegyzések: