2010. február 12., péntek

Fiktív alvállalkozói szerződések. Aktuális slágertéma az adóellenőrzéseknél.

2009. évben rengeteg olyan adóellenőrzéssel találkoztunk és képviseltük az adózók érdekét az APEH előtt sikerrel, ahol az adóhatóság azért állapított meg adófizetési kötelezettséget és szankciót mert az APEH állítása szerint az ügylet nem a szerződéses felek között jött létre, a munkát nem a szerződéses partner (általában alvállalkozó) végezte el. Ezen ellenőrzési irányultság 2010-ben is folytatódik.

Miért illetve miből indulnak ki ezek az adóvizsgálatok, mit vizsgálnak, mire alapozzák a megállapítást?

Az ilyen tartalmú megállapítás eszközlő adóhatósági vizsgálatok kiindulópontja vagy szimpla ÁFA ellenőrzés vagy partnervizsgálat ahol már kiderült, hogy több cégnek adott nem valós teljesítésű számlát.A leggyakrabban érintett vállalatkör az építőipar, de informatikai, biztonsági, fuvarozási, egyéb szolgáltató vállalatok is csapdába esnek, eshetnek.

Az alap kiindulási helyzet, hogy a vállalkozásnál ÁFA ellenőrzést kezd a hivatal. Bekérik az bizonylatokat, leellenőrzik a szállítókat/alvállalkozókat és az ő szerződéseiket.Amelyik alvállalkozók pedig az utóbbi időben (illetve az ellenőrzött időszakbeli) nem nyújtottak be bevallást (vagy „0”-s bevallást nyújtottak be), vagy törölték illetve felfüggesztették az adószámukat, esetleg ás a vállalkozások közötti szerződésben „gyanús” kikötéseket, tartalmat találnak úgy tovább kutakodnak a gazdasági események megtörténtével kapcsolatban, keresve azokat a bizonyítékokat, amelyek alapján a gazdasági esemény megtörténte megkérdőjelezhető és így a számla befogadás és kifizetése is.

Ezt követően kezdődik a mélyreható vizsgálódás.Leegyszerűsítve ezen szerződések kapcsán a hivatal nem a produktum (pl.: épület) létrejöttét vitatja hanem azt, hogy nem az alvállalkozó teljesített.

Az alvállalkozónál vizsgálják, hogy eleget tett-e a bevallási kötelezettségeinek ill. milyen tartalommal. A vizsgált bevallások: ÁFA, TAO és járulékok, amiből kiderül a foglalkoztatottak száma. (A foglalkoztatottak aktuális számát az APEH adatbázisában mi is ellenőrizhetjük.)Ellenőrzik hogy székhelyén, telephelyén fellelhető-e a társaság, tulajdonosi szerkezetében ill. székhellyel kapcsolatosan történt-e gyanú változás az utóbbi időben, törölték-e az adószámát.A szerződéssel kapcsolatban vizsgálják, hogy az alátámasztó, a gazdasági tevékenység megtörténtét igazoló dokumentumok rendelkezésre állnak-e. A számlákkal kapcsolatban vizsgálják a teljesítését illetve tartalmaz-e közvetített szolgáltatás. És mindezeket összefüggésükben is elemzik és az általában nem megfelelően felkészült adózót (képviselőjét, ügyvezetőjét) nyilatkoztatják. Ha időközben tulajdonos ill. képviselőváltozás következett be a cégnél, akkor az ellenőrzés alá vont időszak cég képviselőjét hallgatják meg tanúként. Ebben az esetben az ügyvezető befárad az adóhivatalba és az ellenőrzés végkimenetelére kiemelten fontos kihatással bíró (szinte minden esetben rossz) nyilatkozatot tesz.

A tanúmeghallgatásoknak, nyilatkozatoknak, a dokumentáció, bizonylatok beadásának ezen ügyekben kiemelten fontos szerepe van!

Sajnos a legtöbb adózó (szinte mindenki) csak a dokumentumok átadását, a személyes meghallgatást illetve az adóhatósági jegyzőkönyv meghozatalát követően fordul hozzánk, amikor sokkal nehezebb a dolgunk.

Ilyen adózási megállapítással záródó adóellenőrzések további kockázata az adózó részéről az ügylet „fiktivitása” miatt további büntetőjogi következményekkel járhat, ezért ne vegyék félvállról. Arról nem is beszélve, hogy a sokmilliós megállapítások a vállalkozás fennmaradását biztosan veszélyeztetik.

Arról, hogy mit tehet az ellenőrzés kimenetelének javítása érdekében későbbi írásainkból megtudhatja.
Írásunk összefoglalása és mintakérdések weboldalunkon: Fiktív szerződések, számlák

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com


Nincsenek megjegyzések: