2010. július 21., szerda

A 11 legkevésbé várt APEH adóellenőri kérdés +1 ráadás, ami durva gyomorideget okoz!

A 2010-es évben továbbra is a legkönyörtelenebb vizsgálati fajta a láncvizsgálat (fiktív alvállalkozói számlázások, valóságos gazdasági esemény nélkül kiállított számlák, számlagyárak) menetel a vizsgálatok élén.

Ez érthető is, mivel az adóbevételeket ezek az ügyletek (adóelkerülési mód) rövidítik meg a legjobban. Sajnos az adóhivatal nem válogat és ezen sablonszerű könyörtelen vizsgálat a becsületes cégeket is eléri, ha „problémás” (felszámolás alatt álló, felszámolt, eltűnt, adóbevallást nem benyújtó, adófizetési kötelezettségét nem teljesítő…) céggel állnak, álltak gazdasági kapcsolatban. És az sem lehet mentség, hogy megtörtént a gazdasági esemény, igaz a számlát kicsit „megnyomtuk”. Ezek a vizsgálatok alapvetően a mindent vagy semmit elven működnek, tehát hogy a befogadói oldalon elfogadják-e a számla áfa tartalmának levonásba helyezését (vagy visszaigénylését), illetve ezen számla egyéb adónemi kivetülését.

Sajnos ezen konzekvensen alkalmazott vizsgálatok akár egy jól teljesítő több évtizede fennálló adót fizető társaságok megingását illetve bedőlését is eredményezhetik ezért időben oda kell rá figyelni és felkészülni!!!

Bővebben a fiktív számlás adóellenőrzésekről itt olvashat.

De nézzük melyik az a leggyakoribb 11+1 kérdés, amelyből minél többet tesznek fel a részünkre annál valószínűbb, hogy számláinkat fiktívnek a gazdasági eseményt meg nem történtnek illetve nem a felek között megtörténtnek ítélheti meg az adóellenőr. A kérdések természetesen cégspecifikusak, tehát a már becsatolt nyilvántartások, számlák illetve nyilatkozatok alapján kerülnek összeállításra.

 1. Milyen kapcsolatban állt Ön 2006. januárjától, illetve jelenleg a Saját Kft-vel (az Ön saját vállalkozása). Milyen tevékenységet végez 2006. januártól illetve végez jelenleg a Saját Kft.

 2. Milyen kapcsolatban állt a Saját Kft. az Alvállalkozó Kft-vel?

 3. Mióta áll üzleti kapcsolatban az Alvállalkozó Kft-vel illetve hogyan kerültek kapcsolatba?

 4. Kivel és milyen formában tartotta és tarja a kapcsolatot az előbbi céggel? Meg tudja-e adni az elérhetőségeit?

 5. Hogyan győződött meg az Alvállalkozó Kft. törvényes működéséről? Ellenőrizte-e az Alvállalkozó Kft. adószámának érvényességét?

 6. Hogyan győződött meg, hogy az Alvállalkozó Kft. rendelkezik a munka elvégzéséhez szükséges tárgyi és emberi feltételekkel? Nevezzen meg néhányat az alvállalkozó Kft. munkatársai közül. Ha a Saját Kft-nek volt elég szabad kapacitása miért adta ki a munka elvégzését az Alvállalkozó Kft-nek? Hogyan tudja érvényesíteni a garanciális igényeit az Alvállalkozó Kft-vel szemben?

 7. A munka elvégzésével kapcsolatosan vagy a termék leszállításával kapcsolatosan milyen bizonylatokat, naplókat, átvételi elismervényeket, egyéb a gazdasági eseményt alátámasztó dokumentumokat tud a revízió rendelkezésére bocsátani?

 8. Ki végezte el a konkrét munkát? Ki szállította le milyen rendszámú, típusú autóval pontosan hova a terméket?

 9. A Megrendelő Kft. felé kiállított számlán feltüntette-e, hogy közvetített szolgáltatást tartalmaz?

 10. Az adott munka tekintetében mekkora nyereséggel dolgozott? (Azaz a Megrendelő Kft. felé kiállított számla ellenértéke illetve az Alvállalkozó Kft/k felé kiállított számla/számlák illetve a Saját Kft. által elszámolt költsége összegének különbözete hány %-ék.).

 11. A számlák átadásakor megtörtént-e az ellenérték átadása? Miért teljesítették a kifizetéseket mindig készpénzben?

+ 1. Hogyan lehet, hogy az Alvállalkozó Kft. ügyvezetőjének nyilatkozata szerint az emberek felvételét a Saját Kft. végzete, illetve a Saját Kft. munkaruhájában dolgoztak?

Ezenkívül számos további konkrét és szakmára jellemző illetve az adott gazdasági eseményre vonatkozó kérdést tehet fel a revízió.

Nincsenek megjegyzések: