2010. szeptember 28., kedd

Előre szólók, hogy nem igaz: NINCS TÖBB VAGYONOSODÁSI VIZSGÁLAT

Az újságokban és hírportálokon a kiemelt hírek között szerepelt: „Leáll az APEH a vagyonvizsgálatokkal”.

Számos probléma és félreértés van a vagyonosodási vizsgálatokkal illetve az APEH „leállásával” kapcsolatban.
Először is vagyonosodási vizsgálat egy köznyelvi fogalom ami a Személyi jövedelemadó és Egészségügyi hozzájárulás bevallásunk utólagos ellenőrzésére vonatkozik. Tehát az önbevallásaink ellenőrzésére. Ha pedig egy bevallást saját magunk állítunk össze annak hátterét és valóságát az adóhivatal a jövőben is ellenőrizni fogja.

A személyi jövedelemadó bevallásokat illetve az azt alátámasztó dokumentumokat a tömeges vizsgálatok (2007-10.000 vizsgálat) megkezdése előtt is ellenőrizte a hivatal, de a vizsgálati módszer nem volt ilyen mélységben kidolgozott, így sok esetben csak az adókedvezményeket igazoló dokumentumokat (munkáltatói igazolásokat illetve az egyéb jövedelmeket illetve kedvezményeket igazoló dokumentumokat) ellenőrizte a hivatal, nem konkrétan a vagyonszerzést.
Ezen módszerek kezdetlegességét igazolja, hogy a 2007-ben meghirdetett 10.000 vizsgálat 1 év alatti lebonyolítása képtelenség, mivel egyes vizsgálatok több évig is elhúzódhatnak, főleg ha a hivatal a tényállást tisztázni akarja, illetve a jogorvoslati fórumok erre utasítják az adóhatóságot.

Kampányszerű vagyonosodási vizsgálatokról 2007. évben beszélhettünk a meghirdetett 10.000 vizsgálattal, de ezt követően is kiemelt ellenőrzési területe maradt az adóhivatalnak, és kevesebb vizsgálatot indítottak, részletesebb ellenőrzés mellett.

A hírek szerint: „A hivatalos indoklás szerint ilyen ellenőrzést csak akkor végez majd a hivatal, ha indokolt.”
A kérdés, hogy mely esetekben lehet indokolt egy vagyonosodási vizsgálat, pláne hogy az illetékhivatal és a VPOP is már az APEH rendszerébe integrálódott így naprakész információkkal rendelkezik például a vagyonszerzésekről. Ezenkívül a feljelentési kedv sem sokat csappan, amely szintén indokolttá teheti az APEH vizsgálódását.
„Az idén kifejezetten szja-t érintően 1504 ellenőrzés zárult le, ezek nyolcvan százaléka végződött megállapítással.” Tehát ezen esetek 80%-ban indokolt lehetett az ellenőrzés.

„Eddig ugyanis külön kezelte a vagyonvizsgálatok eredményeit a hatóság, ám kérdésünkre válaszolva most kifejezetten azt hangsúlyozta: ez csupán egy ellenőrzési módszer, s nem önálló vizsgálati terület, "így statisztikai számadatok arra vonatkozóan nem állnak rendelkezésre, hogy mennyi ellenőrzés fejeződött be e módszer alkalmazásával".
Ha a jövőben nem lesz rendelkezésre álló statisztika, hogy mennyi vagyonosodási vizsgálatot indítottak illetve zártak le, akkor honnan fogjuk tudni valójában hány ilyen típusú ellenőrzést folytattak le?

Az adóhatóság technikái valóban nem voltak népszerűek, de természetesen egyetlen ellenőrzési fajta sem népszerű. Amikor a BKV-n jön az ellenőr sokan még akkor is idegesek ha éves bérletük van. A probléma a módszerek jogszabályoknak megfelelőségén van illetve hogy igazolásként a valóban hiteles és életszerű dokumentumokat, nyilatkozatokat nem fogadják el bizonyítékként. Ehhez jött a 2007-es nyomás, hogy 10.000 vizsgálatot kell befejezni és valóban olyan emberek is nagyszámban váltak az APEH célkeresztjének középpontjává akik egyébként is napi megélhetési gondokkal küzdenek és jogaik érvényesítése szinte lehetetlen. Emberi életek esetében pedig semmi esetre sem szentesítheti a cél az eszközt!!!
A legfontosabbról pedig nem szól a fáma: Fognak-e változni az APEH jogszabályi alapot és életszerűséget megkérdőjelező módszerei, illetve jogszabály értelmezési gyakorlata?

Összefoglalva a vagyonosodási vizsgálatok a továbbiakban is biztosan továbbfolytatódnak, még akkor is ha magukat az ezen vizsgálatra létrejött vagyonvizsgálati osztályokat meg is szűntetik, bár valószínűleg ilyen vizsgálat megkezdése előtt jobban fog tájékozódni a hivatal (egyes adókötelezettségek ellenőrzése…), de biztosan lehet olyan adózót találni ahol indokolt lehet egy személyi jövedelemadó bevallás ellenőrzése…

Nincsenek megjegyzések: