2011. február 10., csütörtök

FIGYELEMFELHÍVÁS - Kényszer-végelszámolás

2012-től a kényszer-végelszámolást felváltotta a kényszertörlési eljárás! 

Nagyon fontos figyelemfelhívás, mert akár véletlenül, akár hanyagság okán, de a régóta működő és vagyonnal rendelkező cégének a befejezését eredményezheti!

Az APEH tapasztalatunk alapján 2010 végén kezdte és 2011 elején tömegesen számolja fel a beszámoló letétbehelyezését és közzétételét elmulasztó vállalkozásokat MINDATTÓL FÜGGETLENÜL HOGY:
- MŰKÖDIK-E,
- TEVÉKENYKEDIK-E,
- FIZET-E ADÓT,
- BENYÚJTJA-E AZ ADÓBEVALLÁST,
- BEFIZETI-E AZ ADÓJÁT,
- FOGLALKOZTAT-E MUNKAVÁLLALÓT,
- UTOLÉRHETŐ-E
- ...

A vállalkozói reakció pedig kérdés, hogy időben érkezik-e, ugyanis ez az egyetlen lehetőség a cég végleges megszüntetésének megakadályozása érdekében. A cégbíróság végelszámolást (vagy felszámolást) elrendelő végzését követően pedig elindul a hihetetlen rövid idővisszaszámlálás, mint az időzített bomba!

Ne vegye félvállról ezt a végzést! Sok cégvezető azt gondolja, kicsit eltúlozva, hogy ez egy jó "tréfa" és a cégbíróságnak, a felszámolónak úgy sem lesz elég kapacitása több ezer cégmegszüntetést végigvinni, úgyhogy majd úgyis engedik cégünk további működését.

Márpedig, a CÉGBÍRÓSÁG JOGERŐRE EMELKEDETT KÉNYSZER-VÉGELSZÁMOLÁST ELRENDELŐ VÉGZÉSÉT KÖVETŐEN NINCS VISSZAÚT!

Mit jelent ez a gyakorlatban a cégtulajdonos számára?
- A végzés jogerőre emelkedését követően a cég felett az addigi ügyvezető nem rendelkezhet, csak a kijelölt végelszámoló/felszámoló!
- A cég bankszámláját, készpénzét, vagyoni és emberi erőforrásait nem kezelheti, irányíthatja, nem gazdálkodhat azokkal!
- A vállalkozás (végelszámolás vagy felszámolás keretében) megszűnik.
- Új vállalkozást kell alapítani és az eddigi megrendelőkkel teljes mértékben újraszerződni.
- A jogerős végzést követően befolyó pénzekkel csak a cég lezárását követően (végelszámolás esetén fennmaradt vagyon) rendelkezhet a tulajdonos.
- Pályázatképes cég esetén, az új céget pályázatképessé tenni amennyiben az egyáltalán rövid távon lehetséges.

Könyvelők figyelmébe! Kérjük figyelmeztessék könyvelt vállalkozásaik tulajdonosát és ügyvezetőjét, ha a cégbíróságtól a cég megszüntetésével kapcsolatos végzést kapnak azonnal keressék fel Önöket vagy forduljanak azonnal tanácsadóhoz, mert cselekedni haladéktalanul kell! Ezenkívül javasoljuk, hogy ellenőrizzék vállalkozásaiknál minden beszámoló letétbe helyezésre és közzétételre került, melyet megtehetnek a http://www.e-beszamolo.kim.gov.hu/ oldalon.

További információ weboldalunkon: Kényszer-végelszámolás

Nincsenek megjegyzések: