2011. május 24., kedd

NAV adóellenőrzés során - NE NYILATKOZZON SEMMIT...

… akkor, ha csak baromságokat tudna. Hangzik a szakértői jó tanács.
Ellenben a jó nyilatkozat egy adóellenőrzés Jolly Joker-je lehet, ezért mi azt javasoljuk, hogy felkészülten nyilatkozzon.


Először is elnézést a durva megfogalmazásért, de néhány felkészületlenül (csőbe húzva, nemtörődömségből) Nemzeti Adó- és Vámhivatal előtt tett nyilatkozat valóban nagyon el van rontva.

ELLENBEN
egy adóellenőrzés esetén az adórevízió előtt tett jól átgondolt nyilatkozat megmentheti az adóellenőrzés kimenetelét!

Sajnos napi szinten találkozunk olyan adózókkal akiknek valamely tanácsadó azt javasolta, hogy semmiféleképpen ne menjen be az adóhivatalba, ne tegyen se szóbeli, se írásbeli nyilatkozatot, semmit se írjanak alá… És ennek kapcsán nem láttak, nem hallottak semmit, nem emlékeznek semmire, ezért inkább nem nyilatkoznak.


EZ A LEGTÖBB ESETBEN NAGYON ROSSZ ADÓTANÁCS!!!

Rengeteg esetben a gazdasági esemény megvalósulását az alapdokumentumokon kívül tanuk nyilatkozataival lehet megerősíteni, megnyerni. A tanú nyilatkozata figyelemmel a nyilatkozatának jogi felelősségére nézve hitelt érdemlő bizonyítás.
Nagyon, nagyon fontos például a „fiktív számlás” fiktív számlát firtató adóellenőrzések során a valóságot fedő egyező tanúnyilatkozatok legyenek és akik az ügyletről tudomással, tapasztalással bírnak ne bujdokoljanak el, ne tegyenek olyan nyilatkozatot amiben saját magukkal is ellentmondásba kerülnek, vagy ne legyenek használhatatlanul semmire nem emlékező nyilatkozatok. Ezenkívül fontos, hogy az adóellenőrzés során és nem a jogorvoslati eljárás során kell megtenni a nyilatkozatokat.

A valóságot nem tükröző nyilatkozat megtételét senkinek sem ajánljuk! Éppen ezért nem jó, ha a gazdasági eseményben szereplő leginkább partner vagy akár érintett nem nyilatkozik, mivel ezzel magát az ügylet létrejöttét az arról való tudomását kérdőjelezi meg.

A jó nyilatkozatok az ügyet megoldhatják, míg a rossz vagy elmaradt nyilatkozatok a biztos adóhiány megállapításhoz vezetnek akár az ellenőrzés alatt álló cég vezetője alkalmazottja akár a másik fél, felek érdekeltjei teszik.

Számos alkalommal írtuk és nem győzzük ismételni, hogy a már megtett nyilatkozat alapjaiban történő módosítására csak minimális lehetőség áll rendelkezésre, ezért mielőtt az egyik legfontosabb bizonyítási eszközt elpuskázná javasoljuk kérje ki adóellenőrzésben jártas szakértő tanácsát, véleményét, mert egy elrontott nyilatkozat töredékébe kerül.

Összefoglalva:
- A nyilatkozat adóellenőrzés során kiemelt fontosságú bizonyítási eszköz, mely akár szóban akár írásban is megtehető.
- Nyilatkozatot tehet a Vevő (Megrendelő, Megbízó…), a Szállító (Vállalkozó, Alvállalkozó, beszállító…), az alkalmazott (mind a Vevő, mind a Szállító alkalmazottja), egyéb a teljesítés során jelenlévő a teljesítésről tudomással bíró felek.
- A nyilatkozatot a valóságnak megfelelően, összeszedetten, emlékeinket összeszedve, felkészülten kell megtenni.
- Az adórevizoroknak nem elvárása, hogy az adóellenőrzéssel érintett ügyleten kívül eső egyéb információkkal szórakoztassuk Őket.
- Az esetleges későbbi jogorvoslatok esetén is hivatkozási alap.
- A tényállás tisztázása a revízió feladata, de a mi érdekünk.

Kapcsolódó bejegyzés:
A legütősebb adórevizori kérdések

Nincsenek megjegyzések: