2012. június 29., péntek

A banktitok halála - Az adóhivatal már a banki széfeket is "furkálja" :(

Az adóhivatal néhány éve egyre jobban alkalmazkodik a változó környezethez az adózói adófizetés elkerülése, felderítése és az eredményesebb adóbehajtás érdekében, amely alapján nem csak a kiválasztási rendszerét fejleszti hanem a napi gyakorlati tapasztalatait is beépíti az egyes területek elvégzendő munkáiba. 
Adóbehajtás - a banktitok halála
Előreláthatólag így fog ez történni a banki széfek esetében is adóvégrehajtás során, így nemsokára már nem a bankrablók fogják a leggyakrabban „furkálni” a banki széfeket hanem az APEH (bocsánat NAV).

Ugyanis az adóhivatal rájött, hogy nem csak bankszámlán tarthatunk (tartunk) pénzt hanem banki széfben is.
 
Vajon hogyan sikerült erre rájönnie?
 
Történt ugyanis, hogy egy adótartozás kapcsán folytatott adóvégrehajtás során megkereste az adózó bankszámláit vezető bankokat, hogy milyen megtakarítással rendelkezik ügyfelük, amely bank válaszában véletlenül – vagy gyónási indíttatástól vezérelve – nem csak a bankszámlák és azok összege szerepelt, hanem egy tájékoztatás arról, hogy ügyfelük még bankszéffel is rendelkezik náluk.
 
Az adóhivatalt mindenesetre ha már ilyen szerencse érte és a kötelességtudó bank ennyire rendesen bevallotta, hogy ügyfele széffel rendelkezi nála, az adóvégrehajtó úgy gondolta csak bele kéne kukkantani mi minden található benne. És bejött, ugyanis forintban meghatározva nagyságrendileg 140 millió volt a NAV „széffúrásának zsákmánya”.
 
De miért nem csak egy történetről vagy meséről van szó, mint Indiónak a bárszekrénynek álcázott páncélszekrényről a „Pár dollárral többért” című western filmben?
 
Ugyanis Indió csak egy banki széfet rabolt ki. Az adóhivatal pedig ezen tapasztalása kapcsán valószínűleg az összes adóvégrehajtási ügybe beépíti és már nemcsak az adózó megtakarításairól fog információt kérni, hanem a banki széfről is. Márpedig ha valaki akár adóvégrehajtástól tartva vagy akár egyéb okból nem bankszámlán őrzi pénzét és otthonában sem érzi azt biztonságban…
 
De az ügy kihatása sajnos tovább is terjedhet és lehet, hogy az adóhivatal nemcsak adóvégrehajtási ügyekben fogja ezeket az információkat felhasználni, ugyanis a Hitelintézetekről szóló törvény a banktitok alól felmentést ad az adóhivatal számára, a törvény szövegével élve a következő esetben: „az adó-, vám- és társadalombiztosítási kötelezettség teljesítésének ELLENŐRZÉSE, valamint az ilyen tartozást megállapító végrehajtható okirat VÉGREHAJTÁSA, továbbá a jogalap nélkül felvett ellátás összegének megtérülése érdekében eljáró adóhatósággal, vámhatósággal, illetve társadalombiztosítási szervvel”
 
A konklúziót innentől kezdve mindenki levonhatja, mindenesetre adóhivatali szempontból nem létezik banktitok, sem adóellenőrzés, sem adóvégrehajtás esetén.

Nincsenek megjegyzések: