2014. január 23., csütörtök

Vajon lesz 2014-ben hasonló mennyiségű vagyonosodási vizsgálat mint 2007-ben?

Tapasztalataink alapján 2014-ben újból roham várható a vagyonosodási vizsgálatok terén. Ezért megéri akár előre is felkészülni, nem akkor kapkodni amikor égető a probléma, mivel sokat számít, hogy az ügy mely pillanatától kezdve állít következetesen egy eseményt az adózó. Márpedig a nyilatkozatok módosítása általában nem szerencsés.

Bejegyzésünkben átnézzük a 2013. és 2014. év vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatos főbb tapasztalatait, változásait.

A vagyonosodási vizsgálatok száma 2014-ig

A vagyonosodási vizsgálatok újdonságai tavalyról és idénre

1, 2014-ben sokkal több személyi jövedelemadó ellenőrzés lesz. Tapasztaltunk alapján már a tavalyi évben is érződött a vagyonosodási vizsgálatok erősödő szerepe és információink szerint, 2014. évben ismét kiemelt szerep jut a vagyonosodási vizsgálatoknak. A 2013-as ellenőrzési irányelv állítása szerint elsősorban az „adócsalás gyanús ügyletekkel érintett, illetőleg jelentős hátralékkal felszámolásra került cégek tulajdonosai, képviselői körében” kellett volna sorra kerülnie vagyonosodási vizsgálatnak. Ellenben gyakorlati tapasztalatunk nem ezt mutatta, mert továbbra is maradtak a feljelentések, tagikölcsönök, nagyértékű ingatlant és ingóságokat (általában külföldről behozott gépjármű) vásárlók kiszemelt célpontként. Vagyonosodási vizsgálattal érintett ügyfélkörünkbe tavaly adócsalás gyanús vagy nagy hátralékkal megszűnt cégtulajdonos nem került bele. Talán az idei évben ezen a területen is erősít a hivatal, mindenesetre biztosan nagyobb számú vizsgálat várható.

2, Még nem vizsgálható időszakról kérdeznek. Egy teljesen új és érdekes adóellenőri koncepció a vagyonosodási vizsgálat során. A 2013-as (előző vagy aktuális) év időszaki bevallási kötelezettségére és ellenőrzési lehetőségére csak később kerülhet sor, de ezen időszak tekintetében az adóhivatal látókörébe került ügyletek terén szeretne azok forrásáról is meggyőződni. Az érdekesség ebben az, hogy ezen időszak tekintetében vagyonosodási vizsgálatot nem tud még a NAV kiírni, ezen időszak tekintetében elvileg kérdést sem tehet fel és bizonyítást sem folytathat, ellenben azt feltárhatja a revízió, hogy az előző években vajon összegyűlhetett-e pénzünk a tranzakció forrására. Tehát tavalyi vagy idei vagyonosodásunkat az azt megelőző időszak végén fennálló pénzkészlet alapján szeretnék vizsgálni. Érdekes és nyakatekert taktika, de sokszor megjósolhatatlan mi olvasható még a fejünkre a megelőző időszakok tekintetében. Hozzátesszük a NAV megállapítást nem tud tenni a még bevallási határidőt el nem ért időszakok tekintetében.

3. Vagyonosodási vizsgálat már megint. Az előző irányultság a már lezárt határozattal rendelkező adózók új időszakokra történő kiírását is előre vetítheti, amivel már a tavalyi év során találkoztunk. Tehát nem mondhatjuk, hogy engem már levizsgált a NAV és nem lesz több ellenőrzésem.

4, Végrehajtják az ajándékot! Kiemelten fontos újdonság a NAV azon adóvégrehajtási próbálkozása, hogy végrehajtják az elajándékozott értékeinket is. Röviden levezetve, amennyiben az adóhivatal szerinti adókötelezettségünk keletkezését követően ajándékozzuk el ingatlanunkat vagy egyéb ingóságunkat (ami az adóhivatal tudomására jut) és nálunk olyan adótartozás áll fenn amit nem tudunk kifizetni, azzal egyidejűleg megpróbálják kötelezni a megajándékozottat, hogy adótartozásunkért az ajándék értékéig álljon helyt. Ez azért kiemelten fontos, mert a kedvező illetékszabályok miatt nagyon sokan ajándékozzák el ingatlanukat és így akár az tudtunkon kívül is veszélybe kerülhet!!!

5, A trükkök nem évülnek el. Picit mazsolázva még a revizori trükkök között találhatjuk – ugyan nem újdonságként - a telefonon keresztül történő idézést és az iratok mind adózó mind képviselője részére történő egyidejű postázásának trükkjét is. A telefonon történő idézés annak gyanútlansága miatt szokott problémát jelenteni, mert az ügyfél felkészületlenül csöppenhet egy adóellenőrzés kellős közepébe. Az iratok mind jogi képviselő mind adózó részére egy napon történő megküldése pedig az eljárási határidők betartása miatt jelent problémát, mivel ha az ügyfél előbb veszi át a levelet (pl.: jegyzőkönyv, határozat) és a képviselő erről nem tud vagy erre nem figyel, könnyedén kicsúszhat a jogorvoslati határidőből mivel az attól a naptól számít aki (adózó vagy képviselője) hamarabb átveszi a levelet és ebből már láttunk problémát.

6, Új állandó lakcímünk lett: az ügyfélkapu. Az adóellenőrzést megkezdő megbízólevél hamarosan kézbesíthető lesz ügyfélkapunkon keresztül is. Ezért érdemes lesz odafigyelni az ügyfélkapus leveleinkre is, pláne ha azt más is használja, mert például sok cégvezetőnek a bevallását a könyvelője az adózó ügyfélkapuján keresztül adja fel, így kvázi lehet, hogy a könyvelő a tudtán vagy akaratunkon kívül véletlenül átveszi a vizsgálatot elindító megbízólevelet.

A vagyonosodási vizsgálatok során jelentkező leggyakoribb gondok

1, Tagi kölcsön – elmondható, hogy továbbra is a tagi kölcsön jelenti a leggyakoribb problémát a vagyonosodási vizsgálatok során. Hiába indultak el tömegesen a vagyonosodási vizsgálatok 2007-ben és foglalkozik azóta a sajtó mindig a tagi kölcsön problémájával, még mindig a legtöbb cég könyvelését érinti.

2, Bankszámlák – ha Önt most megkérdeznék, hogy mennyi pénzt fizetett be a bankszámlájára az elmúlt 6 évben vajon mekkora összeget mondana? Érdemes kipróbálni és leellenőrizni, ami a mára népszerűvé vált internet bankok miatt nem óriási feladat. Tapasztalatunk szerint ugyanannyira nem vagyunk tisztába a bankszámlánk forgalmával, mint egy esetleges vagyonosodási vizsgálat során lehetséges problémáinkkal.

3,  Megtakarítás újraértelmezve - A bankszámlánkon lévő pénzünk vagyonosodási vizsgálat során nem jelenti a megtakarításunkat! Érdekes kijelentés, de igaz. Továbbra is hangsúlyozzuk, hogy a vagyonosodási vizsgálat vagyonmérleg módszere a zsebünkben lévő pénzre irányul, ami akkor válik láthatóvá, ha befizetjük a bankba vagy veszünk belőle ingatlant, autót.

4, Felkészülés hiánya - "Nem készülünk fel, mert nekünk nem lehet semmi problémánk." Sajnos ilyen hozzáállással még mindig sokszor találkozunk. A cég bevétele nem a mi bevételünk, csak a számunkra fizetett munkabér és osztalék, de az is csak akkor ha azt készpénzben kapjuk vagy felvesszük a bankszámlánkról! Mindig legyünk felkészülve és ne menjünk be nagy mellénnyel, különböző költekezéseinkről dicsekedve. Megfelelő felkészüléssel megelőzhetők a megfontolatlan nyilatkozatokból eredő későbbi problémák. A fedezetelvonás pedig nem megoldás.

5, Nem nyilatkozunk, mert ha nem mondunk semmit, akkor nincs mit ellenünk bizonyítani. A vagyonosodási vizsgálatok a jogszabályban foglalt NAV becslési eljárása miatt nem így működnek! Az rendben van, hogy legalább butaságokat nem beszélünk, de a megfelelő nyilatkozatok megtétele a mi érdekünk, ugyanis csak így tudjuk bizonyítani, hogy miből volt pénzünk költekezni.

6, Ne mérgesítsük az adóhivatalt, mert rászáll a vállalkozásunkra. Vagyonosodási vizsgálat során a legtöbb esetben egyébként is vizsgálja a hivatal, hogy nyújtottunk-e cégünknek tagi kölcsönt, de a NAV-ot csak ez érdekli. A jogorvoslati lehetőséget jogszabály biztosítja számunkra, amivel élni kell!

7, Először megpróbálom egyedül majd akkor fordulok képviselőhöz ha gond lesz. Ez is egy lehetséges megoldás, de nem javasoljuk, mert pont az eljárás legfontosabb és leghatékonyabb szakaszából marad ki a képviselő, az ellenőrzési szakaszból, amikor pont a leghatékonyabban lehet bizonyítani, ugyanis ekkor kell az iratokat bevinni, személyesen nyilatkozni és a bizonyítást megjelölni.

8, Vitatom, mert nem úgy volt! Eljárási hibák, adóhivatali elmulasztott határidők vitatása, egyéb nem bizonyítható ügyletek bizonygatása. Azért mert az adóhivatal elmulasztotta határidejét vagy apróbb eljárási hibát vétett, nem fogják egy határozat megállapításait megváltoztatni! Elhalálozott rokontól kapott kölcsön, hagyatékban nem szereplő örökség, elévülési időt jóval megelőző kétes eredetű bizonyítékok még csak időhúzásra is elégtelenek. Az adóhivatal számára jogszabály és a gyakorlata alapján elfogadható bizonyítással kell forrásunkat igazolni, amelyre rengeteg lehetőség létezik!

Összefoglalva a vagyonosodási vizsgálatokat alapjaiban érintő változás nem történt, ellenben tapasztalatunk és információink szerint már most érdemes felkészülni a 2014-es évre, mert sokkal nagyobb mennyiségű vagyonosodási vizsgálatra számíthatunk, amelyre felkészülve vagy arról tudomást szerezve legalább egy konzultáció erejéig forduljon szakértőhöz - például irodánkhoz - amivel veszteni valója nincs, csak nyerhet vele!

Nincsenek megjegyzések: