2014. július 2., szerda

A magánorvosok is számíthatnak NAV ellenőrzésre!


Egyre többször lehet olvasni olyan híreket a médiában, hogy a NAV adóellenőrei minden területen ellenőriznek, s olyan tevékenységi körök is felkerültek az ellenőrizendők listájára, melyekre eddig kevesebb figyelem jutott. Szerveztek már születésnapi mulatságot, ahol a zenészeket és vendéglátók nyugtaadási kötelezettségét ellenőrizték, de plasztikai sebész és fogorvos ellen is indítottak már vizsgálatot.
A legfrissebb felreppent hír, aminek autentikus forrása maga a NAV, hogy a magánorvosokat ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Számos orvos vállalkozó köztudottan jelentősebb ingó- és ingatlan vagyonnal rendelkezik, de ennek ellenére a NAV kimutatásai szerint évekre visszamenőleg nem szerepeltetett nyereséget az adóbevallásában, sőt egyesek tartós veszteséges működésről adtak számot, s tavaly átlagosan 1-1,5 millió forint éves jövedelmet vallottak csak be például az Észak magyarországi régióban. A helyszíni ellenőrzések során pontos képet kapnak a revizorok, hogy van-e eltitkolt jövedelme az adózónak, hiszen a NAV különböző adatbázisaiban (bevallási adatok, ingatlan nyilvántartás, gépjármű nyilvántartás) lévő információkat is vizsgálják. A jövedelem eltitkolás nagyságától függően a költségvetésnek okozott kár, adóhiány megtérítésén túl akár több tízmillió forint bírságot, valamint késedelmi pótlékot is fizethetnek az ellenőrzéseken lebukott vállalkozók.
Az orvosokat váratlanul érte általában, hogy próbaviziteken vizsgálták a nyugta- és számlaadást a magánrendeléseiken. Többször előfordult, hogy semmilyen bizonylatot nem kaptak a revizorok.
Kétféleképpen ellenőrizheti a NAV az orvosokat:
1. Praxis ellenőrzése.
-     Vizsgálhatja a nyugtaadást próbavizitek során.
-    A költség és nyereségelemzés alapján a bevallások utólagos ellenőrzését rendelheti el.
2.      2. Vagyonosodási vizsgálat.

Mire számíthat az, aki elmulasztotta számlaadási kötelezettségét?

Az ellenőrzés során, ha a revizor megállapítja a számlaadási kötelezettség elmulasztását, akkor felfedi kilétét, igazolja magát és bemutatja a megbízólevelet. Az ellenőrök jegyzőkönyvet állítanak ki az esetről és mulasztási bírságot szabnak ki. Jelenleg a mulasztási bírság maximuma 1 000 000 Ft. De ha kapott is nyugtát, később ellenőrizheti az adóhivatal, hogy szerepelteti-e a könyvelésében, hiszen nem köteles felfedni a revizornak, hogy adóellenőrzés volt.

„Próbavásárlás” után számíthatnak további ellenőrzésekre?

Mindenképpen számítani lehet egy ilyen ellenőrzés után, hogy megismétli az adóhatóság a számára sikeres akciót, tehát újra próbavásárlást végezhet egy másik revizor. Sokszor az adóhatóság a bevallások utólagos vizsgálatát vagy vagyonosodási vizsgálatot is elrendel a vállalkozónál vagy cégnél.
Az adóellenőrzés a megbízólevél adózó általi aláírásával vagy az adózó levél útján történő kiértesítésével kezdődik. Ezen időpont után az adózónak az ellenőrzés alá vont időszak bevallásainak önrevízióval való módosítására nincs lehetőség.
Az adóhivatal az adózóval felveszi a kapcsolatot és a vizsgált időszak bizonylatait (számlák) és az azokat alátámasztó iratokat (igazolások, szerződések) vagy az adózónál vagy a hivatalban megvizsgálják.
Adóellenőrzésnél vizsgálhatja a NAV, hogy a bevétel eltitkolására utaló jeleket talál-e, ha igen, akkor becsléssel megállapíthatja meg az eltitkolt bevételt és az ehhez kapcsolódó adóhiányt és megállapíthatja az utólagos adófizetési kötelezettséget, továbbá bírságot szabhat ki.
Az orvosoknál kevésbé a fiktív gazdasági események a jellemzőek (pl: üzletviteli tanácsadás, marketing tevékenység) inkább a bevétel eltitkolás. Ezt pedig a NAV becsléssel tudja bizonyítani a költségekből és anyagnormákból megbecsüli a tényleges forgalmat. Egyszerű példán szemléltetve például megnézi, hogy adott fogorvos mennyi fogtömítő alapanyagot vásárolt, és a vásárolt mennyiség alapján megbecsüli a forgalmat és az eltitkolt jövedelmet.
Bevétel eltitkoló és veszteséges orvosoknál, akik ráadásul látható tulajdonnal rendelkeznek vagyonosodási vizsgálatot rendel el a hivatal.

Mit takar a vagyonosodási vizsgálat?

A vagyonosodási vizsgálat a személyi jövedelemadó bevallásaink utólagos ellenőrzése. (Az is ellenőrizhető, aki nem nyújtott be adóbevallást.) Az adóhivatal által küldött értesítésben például így szerepel:
ellenőrzés tárgya: bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzés
ellenőrzés alá vont időszak, és adónemek: Személyi jövedelemadó 2008-2013, Százalékos egészségügyi hozzájárulás 2008-2013-ig. (2014. évi vagyongyarapodást annak bevallási időszaka után, magánszemélyek esetén 2015. május 20. után vizsgálhatják)
Ezt megelőzheti az egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzés, amely önmagában adóhiányt nem tárhat fel, de ezt követően indulhat a vagyonosodási vizsgálat (szja és eho ellenőrzés). Ez annyiból szerencsésebb, hogy ha idejében eszmél, akkor több ideje és lehetősége van az adózónak a tényleges adóellenőrzésre felkészülni.
Az adóhatóság nem csak a céges adatok alapján vizsgálódik, például tagi betét vagy kölcsön, hanem sok egyéb forrása is van, ahonnan információt tud gyűjteni egy vagyonosodási vizsgálat során. Lekéri az általa elérhető nyilvántartásokat (ingatlan, gépjármű, bankszámla, illeték, adó), ezenkívül a vagyonosodási vizsgálat során tett nyilatkozatainkat felhasználva megbecsüli bevételeinket és összeveti azokat a kiadásainkkal. A vagyonosodási vizsgálat során mindig napra szóló "vagyonmérleget" készít az adóhivatal, hogy mely napokon tudtuk bevallott jövedelmünkből a látható kiadásainkat fedezni, amely napokon ezt túl lépjük, azon összeg erejéig adóhiányt, bírságot és késedelmi pótlékot állapít meg a revízió.
Problémát jelent tagi kölcsön (veszteség) gépjármű-, ingatlan- készpénzes vásárlása, készpénzbefizetés bankszámlára, ki nem számlázott díjak privát bankszámlára utaltatása.

Milyen lehetőségei vannak, mit tegyen és mit ne tegyen vagyonosodási vizsgálat esetén?


Minél hamarabb forduljon vagyonosodási vizsgálatban jártas ügyvédhez, adószakértőhöz, ha az előzőekben leírtak alapján úgy érzi problémája lehet. A gyorsaság ilyenkor nagyon fontos, mert a felkészülés is rengeteg időt, akár több hónapot is igénybe vehet.
Fontos, hogy ne menjen be egyedül nyilatkozni! A legtöbb ember válaszol, ha feltesznek neki egy kérdést. Vagyonosodási vizsgálat, illetve az adóellenőrzések során kiemelkedő szerepe van a nyilatkozatoknak, amelyek később alapjaiban véve nem módosíthatók és egy adóellenőrzés kimenetele múlhat rajta. Ha meghatalmazott képviselő megy be, nem ismeri az Ön egyéb körülményeit, nem tud a keresztkérdésekre ellentmondásosan nyilatkozni.
A vagyonosodási vizsgálat egy adóellenőrzés, amely során az adóellenőrök becslési eljárást alkalmaznak és ebben az esetben a jogban egyedül álló módon a bizonyítási teher megfordul, tehát nem az adóhivatalnak hanem Önnek kell bizonyítani. Csak állítani valamiről, hogy megtörtént és egy bizonyítást erre alapozni nem lehet! Bizonyítani kell! Egy vagyonosodási vizsgálat során a bizonyítás a legtöbb esetben rengeteg energiát kíván mind a képviselőtől, mind az adózótól! A vagyonosodási vizsgálat során megállapított adófizetési kötelezettségért teljes vagyonával felel!

A legfontosabb tanács, amit ajánlunk megfogadni, hogy a vizsgálat előtt, vagy amikor végre észbe kap, hogy kell a segítség, mindenképpen konzultáljon adószakértővel vagy adójogásszal, mert garantáljuk megéri és nem fog csalódni!

Ajánljuk magunkat. Forduljon hozzánk bizalommal!

Nincsenek megjegyzések: