2014. december 11., csütörtök

Mire figyeljünk év végén adóellenőrzési szempontból

Minden vállalkozásnak az év végén foglalkoznia kell az adott év lezárásnak és az új év adózási tervezésével. Ezért vegyük fel a könyvelőnkkel a kapcsolatot és egyeztessük cégünk pénzügyi és adózási helyzetével kapcsolatosan. Kérjünk könyvelőnktől egy főkönyvi kivonatot és nézzük meg, hogyan áll cégünk bevételi és kiadási oldala, cégünk pénztára és tagi kölcsön állománya. Ezenkívül készüljünk fel a 2015-ös évre nézzük meg érdemes-e váltani az évente egyszeri alkalommal választható adózási lehetőségek között. Szükség esetén akár érdemes lehet a könyvelővel együttműködve egy adószakértő, adótanácsadó igénybevétele is.Adóellenőrzési szempontból, az alábbi témák átgondolása válhat fontossá – természetesen nem minden vállalkozás érintett mindegyik pontban, de érdemes végigmenni rajta:

 1. Adóellenőrzésre történő kiválasztás. Ahhoz, hogy csökkentsük az adóellenőrzésre történő kiválasztás esélyét nézzük meg hogyan áll bevételeink és kiadásaink alapján a nyereségünk. Mint tudjuk az adóhivatal kiemelten figyeli a veszteséges vagy adóminimalizáló vállalkozásokat, ezért amennyiben lehet legyünk nyereségesek, természetesen az egyéb körülményeket is figyelembe véve. Pl.: amennyiben komolyabb beruházás történt nem feltétlenül leszünk nyereségesek.
 2. ÁFA fizetési kötelezettségünk ütemezése, odafigyelve a pénzforgalmi ÁFA-ra. Havi ÁFA bevallóknál nem jelent kiemelten fontos területet, de negyedéves vagy éves ÁFA fizetési periódus esetén fontos lehet odafigyelnünk. A pénzforgalmi ÁFA azoknál a vállalkozásoknál jelenthet többlet adófizetési kötelezettséget ahol a bevételek előbb merülnek fel mint a kiadások, így előfordulhat, hogy az ÁFA-t „többször” fizetjük meg, ami annyit jelent, hogy a kiadás adóbevallási időszakon túli áthúzódása esetén a kiadás ÁFA tartalmát az adóhivatal felé is meg kell fizetnünk és a beszállító felé is. Természetesen az ÁFA nem veszik el, hanem a következő időszakban tudunk vele gazdálkodni ami negyedéves áfa bevallóknál 3 hónap megfinanszírozását jelenti.
 3. Vagyonosodási vizsgálat elkerülése. Amennyiben a vállalkozás tulajdonosai a cég részére kölcsönt nyújtottak (ami sokszor úgy jelentkezik évközben, hogy negatívba megy a pénztár) érdemes átgondolni mit lehet vele kezdeni, esetlegesen van-e lehetőség a bankszámláról pénzt felvenni. Kérjük meg a könyvelőnket, hogy az éves pénztárunkat küldje át a részünkre és jelezze, ha esetlegesen szükséges volt tagi kölcsönt a cég számára rendelkezésre bocsátani.
 4. Elszálló pénztár. Az előzőek alapján nézzük meg, hogy mekkora összeg van a pénztárunkban és nézzük meg a lehetőségeinket mit lehet vele tenni, milyen készpénzes kiadásaink fognak felmerülni. Igaz önmagában a pénztár nem jelent problémát, de ha egyébként is foglalkozunk a könyveléssel próbáljuk meg rendbe tenni.
 5. Tag részére vagy harmadik fél részére adott kölcsönnel kapcsolatban érdemes odafigyelni, hogy a jogszabály szerinti kamatokat terhelő adó megfizetésre kerüljön.
 6. Osztalék, bérleti díj, egyéb jövedelmek kiírása. Sok esetben a vállalkozás székhelye a tulajdonos ingatlana. Ebben az esetben nézzük meg, hogy a vállalkozás kifizette-e az ingatlan használattal kapcsolatos díjakat és ha nem rendezzük. Bizonyos esetekben a bérleti díjból kedvezőn lehet adózott jövedelemhez jutni. Ez alapján tervezzük meg, hogy milyen adózási lehetőséggel, milyen jövedelemre van szükségünk és melyik a legkedvezőbb számunkra.
 7. Tárgyi eszközök birtoklása. Amennyiben több céggel rendelkezünk nézzük végig, hogy melyik eszközeinket melyik cégben használjuk illetve hogyan áll a cégek nyeresége és pénztára. Ebben az esetben a tárgyi eszközök elidegenítésével is megoldhatók esetleges adózási problémák.
 8. Nézzük át a tárgyi eszköz és készletnyilvántartásunkat, amennyiben szükséges és azok már nem szolgálják a cég érdekeit gondoskodjunk a könyvelésből történő kivezetésükről (selejtezés, értékesítés).
 9. Partnerkapcsolatok. Figyeljünk oda állandó szerződéses partnereinkre. Történt-e náluk ügyvezető váltás, élő-e még a vállalkozás, létező-e még az adószámuk.
 10. Kérjük le egy vevő szállító analitikát és nézzük meg követeléseink és kötelezettségeink teljesítésre kerültek-e és szükség esetén intézkedjünk.
 11. Vigyázzunk a számlavásárlással! Az év végén sokszor felmerül az adófizetési kötelezettség „optimalizálása” érdekében könyvelésünkben nem valós számlák szerepeltetése. Erre kiemelten figyel az adóhivatal ezért csak valós gazdasági eseményekről szóló számlákat tegyünk a könyvelésünkbe és inkább időzítsük a valós kiadásainkat és bevételeinket az adófizetési kötelezettség optimalizálásához.
 12. Adózási mód választás. Egyeztessünk könyvelőnkkel, hogy milyen adózási lehetőségek vannak amelyek közül évente egyszer az év végén lehet választani. Például ingatlan bérbeadás ÁFA tartalommal, EVA választás stb… Ehhez a könyvelőnek természetesen ismernie kell a jövőbeni terveinket is.
 13. Önvizsgálat. A cégem én vagyok. Ez bizonyos szempontból igaz, de adózási szempontból semmi féleképpen. A cégtulajdonosok is tegyenek erőfeszítéseket, hogy magánszemélyként rendbe találja őket az adóhivatal. Vannak akik vezetik a vagyonmérlegüket, amit ilyenkor érdemes aktualizálni, de legalább gondoljuk végig az évünket. Adtunk-e kölcsön bárkinek, a cégünknek, vásároltuk-e autót, ingatlant, fizettünk-e be pénzt a bankszámlánkra, illetve vettünk-e fel pénzt... Tervezzük előre a következő évet és ha szeretnénk vásárolni ingatlant, gépjárművet akkor most gondoljunk arra miből fogjuk megtenni. Egy vagyonosodási vizsgálatra érdemes előre felkészülni és nem a probléma esetén kapkodni.
 14. Tőzsdei veszteségeink és nyereségeink összevezetésére is most kell gondolni, ezért egyeztessünk a brókerünkkel, hogy hogyan állunk illetve milyen módszerrel szeretnénk összevezetni nyereségeket a veszteségekkel.
 15. Felelősség. Érdemes végiggondolni a társasági formánkat. Ugyan korlátolt felelősségű társaságot már csak 3 millió forinttal lehet alapítani, de probléma esetén a magánvagyonunkkal csak korlátozottan felelünk. Sajnos tapasztalatból mondjuk, hogy bármikor váratlanul érhet akár a gazdasági környezet változása, akár egyéb külső hatások miatt egy váratlan esemény, tartozás. Cégünkbe sokszor az energiánkon túl nem kevés pénzt is fektetünk, amelyen túl akár a magán vagyonunk is áldozatul eshet ezért válasszunk lehetőleg biztonságos cégformát. Természetesen a cégforma váltásra bármikor van lehetőség, de amikor egyébként is szentelünk cégünk jelenére és jövőjére időt gondolkodjunk el a felelősségen is.
Természetesen szakmától függően számos egyéb kérdés és megoldandó helyzet felmerülhet, ezért egy vezérfonalat és motivációt szerettünk volna adni ahhoz, hogy mit gondoljunk át minimálisan cégük jövőbeni sikeressége és hosszú távú működése érdekében.

Nincsenek megjegyzések: