2015. május 19., kedd

Mikor kerülhetünk banki ügyleteink miatt a NAV célkeresztjébe?

Szinte mindenki találkozik a „pénzmosás” kifejezéssel a mindennapi élet során, azonban kevesen tudják, hogy mely ügyletük minősülhet pénzmosás szempontjából gyanúsnak, illetve, hogy egy-egy pénzmosás gyanús ügylet bejelentéséről a NAV bizonyos esetekben első kézből értesül – és kezdeményezhet ez alapján ellenőrzést nálunk -, ugyanis a Pénzmosás Elleni Információs Iroda (PEI) a NAV egyik szervezeti egysége.

Széles azoknak a köre akik pénzmosás gyanús ügylet esetén bejelentést kötelesek tenni a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2007. évi CXXXVI. törvény (Pmt.) értelmében, de a statisztikai mutatók alapján az összes bejelentés 83%-át teszik ki a banki bejelentések. Ez természetesen nem vált ki automatikus ellenőrzést, de a NAV kockázati rendszerében kiemelt szerepet jelent és ha más adat is felmerül szinte biztosan számíthatunk ellenőrzésre. Ráadásul pénzmosás gyanú ügyletek esetén számíthatunk egyből a NAV bűnügyi igazgatóságának megjelenésére is, ami egy sokkal kellemetlenebb esemény. Ráadásul egy ilyen esetben a banki széfek sem kerülhetik el az ellenőrök figyelmét. A banki széfek adóhivatal általi vizsgálatával kapcsolatosan egyébként régebben is írtunk.

2014. évben 9618 pénzmosás gyanúval kapcsolatos bejelentés érkezett a NAV-hoz, amely ha jó a statisztikai adat közel 8000 banki bejelentést takar, ami elég jelentős szám. A PEI 152 alkalommal a bankkal együttműködve akasztott meg átutalásokat. Ami a legjelentősebb előrelépés, hogy egyre részletesebb adatokat szolgáltatnak a bankok a pénzmosás elleni információs iroda részére, amely alapján ki tudják szűrni milyen gyorsan vagy egyáltalán kell-e intézkedni.

Fontos kiemelni, hogy alapvetően az alábbi pénzmosásra okot adó banki tranzakciók általában nem az átlagos cégek ügymenetére jellemzőek, de előfordulhatnak hasonlóságok.

Az okok amiért a banknak pénzmosás miatt bejelentési kötelezettsége van:
- Bankszámlanyitáskor láthatóan stróman az eljáró személy. Például az érintett nincs tisztában a cége adataival, többen érkeznek és a banki ügyeket egy a céghez nem köthető személy adja meg.
- Offshore cég számára nyitott bankszámlák, ha a tulajdonos kiléte kétséges illetve az ügyletekről a számlatulajdonos nem tud megfelelő magyarázattal szolgálni.
- Egy gazdasági társaság a bankszámláján jóváírt összegeket közel ugyanolyan értékben azonnal vagy rövid időn belül továbbutalja vagy készpénzben felveszi.
- A racionális gazdasági tevékenységre utaló jellemzők hiányoznak (nincs bérkifizetés, nincs vagy alacsony adófizetési költségek, nincsenek működési költségek)
- Egy természetes személy rendszeresen, jelentős összegeket vesz fel készpénzben olyan gazdasági társaságok fizetési számláiról, amelyeknek általában más a vezető tisztségviselője és/vagy tulajdonosa.
- A gazdasági társaság tevékenysége kizárólag jelentős árbevétellel, azonban jellemzően alacsony elszámolható költséghányaddal működő gazdasági társaság vagy társaságok ÁFA, illetve társasági adó-fizetési kötelezettségének minimalizálására irányul. Ez a tevékenység elsősorban a következő területeken jellemző: média-, reklám-, marketingszolgáltatás, üzletviteli tanácsadás, informatikai szolgáltatás, őrzővédő szolgáltatás, építőipari tevékenység, épület-üzemeltető, takarító szolgáltatás.
- Egy természetes személy folyamatosan nagy összegű készpénzt fizet be forintban vagy más pénznemben saját, illetve más természetes személyek lakossági fizetési számláira, majd a befizetett összegek különböző, jellemzően külföldi székhelyű gazdasági társaságoknak kerülnek továbbutalásra. Az átutalások mögött vélhetően gazdasági események állnak. A rendszeres és üzletszerű tevékenységre utal az átutalt pénzösszegek nagysága, valamint az átutalások közlemény rovatai is árumozgásra utalnak (pl. goods, invoice nr.). A webáruházak, webes értékesítés ebből a szempontból további kockázati tényező lehet.
- Egy természetes személy – aki gazdasági társaságban tag és/vagy vezető tisztségviselő – a saját lakossági fizetési számlájára utaltat rendszeresen pénzösszegeket a vállalkozás partnereitől annak érdekében, hogy a gazdasági társaság számlájára kibocsátott azonnali beszedési megbízás teljesülését megakadályozza. 
- Alacsony adókulcsú területekre bejegyzett gazdasági társaságok magyarországi hitelintézetnél vezetett fizetési számláira külföldről érkeznek jóváírások, illetve e számlákról külföldre történnek átutalások. Rendszerint a számla az összegek tranzitálását szolgálja. Jellemzően a számla felett rendelkezési jogosultsággal rendelkezők valamely kelet-európai állam állampolgárai.

Jól látható tehát, hogy a legkülönfélébb banki műveletek is okot adhatnak a szolgáltatónak a bejelentésre, mely információk így a NAV rendelkezésére állhatnak és egy ellenőrzés alapjául szolgálhatnak. Így akár banki műveleteink is adókockázatot hordozhatnak magukban és ezekkel kapcsolatban is érdemes lehet adószakértő véleményét és közreműködését igénybe venni, akár megelőzési célból a tevékenység megkezdése előtt vagy azt követően.

Nincsenek megjegyzések: